Skip directly to content

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Miljoenen mensen ervaren weleens hoofdpijn. Het is de meest voorkomende pijn.

Wat is hoofdpijn?

Bij hoofdpijn gaat het om pijn in en rondom het hoofd, inclusief pijn achter de ogen en pijn in het gebied tussen de nek en het achterhoofd. Ongeveer 90 tot 95 procent van de mensen heeft wel eens last van hoofdpijn. Het is de meest voorkomende pijn. Hoofdpijn komt altijd ongelegen en het kan ervoor zorgen dat je niet met je werk of andere dagelijkse bezigheden kunt doorgaan. Gelukkig gaan de meeste vormen van hoofdpijn ook weer snel voorbij.

0

Soorten hoofdpijn:

Je kan hoofdpijn onderverdelen in verschillende soorten. Onderstaand de 3 bekendste of veelvoorkomende hoofdpijnen:

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan worden veroorzaakt door fysieke, psychologische en omgevingsfactoren. Veel onderzoekers denken dat spanningshoofdpijn kan optreden als de hoofd-, nek- of aangezichtsspieren samentrekken, maar niet ontspannen. Ze blijven gespannen. Dit vermindert de bloedtoevoer.

Kenmerken van spanningshoofdpijn:

  • Het houdt typisch enkele uren aan.
  • Heeft meestal invloed op de voorkant, bovenkant of zijkanten van het hoofd.
  • Kan leiden tot problemen om in slaap te vallen en in slaap te blijven.
  • Kan prikkelbaarheid veroorzaken en de concentratie verstoren.
  • Kan een milde gevoeligheid voor licht of geluid veroorzaken.

Clusterhoofdpijn:

Clusterhoofdpijn is zeer ernstig, relatief zeldzaam en moet door een arts worden behandeld. Advil® is niet goedgekeurd voor het behandelen van clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn komt terug in groepen of cycli (clusters) en treft meer mannen dan vrouwen.

Symptomen zijn onder meer:

  • Plotselinge, slopende pijn aan één kant van het hoofd
  • Waterige ogen
  • Verstopte neus of loopneus aan dezelfde kant van het gezicht
  • Rusteloosheid, onvermogen om te ontspannen

Over de oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend.

Migraine

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een kloppende pijn die gewoonlijk aan slechts één kant van het hoofd wordt gevoeld. De ernst, duur en frequentie van migraine aanvallen verschilt sterk per persoon.
Lees hier meer over migraine.

1

Hoe om te gaan met hoofdpijn?

Hoofdpijn is altijd vervelend en kan een negatieve invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Probeer deze tips om je hoofdpijn te verslaan.

Water drinken

Misschien een beetje flauw, maar een groot deel van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door een vochttekort. Drink daarom veel water, minstens 1,5 liter per dag.

Bloedsuiker verhogen

Een te laag bloedsuikergehalte kan hoofdpijn veroorzaken. Om deze op peil te houden kunt je het beste een banaan of boterham eten.

Een blokje om

Bewegen is gezond, ook wanneer u hoofdpijn heeft. Een wandeling zorgt er voor dat uw lichaam endorfine aanmaakt. Zo wordt uw hoofdpijn verminderd en bent u meer ontspannen.

Eet heet

Besprenkel bijvoorbeeld wat cayennepeper over je eten. Cayenne bevat capsaïcine, dat wat controle geeft over onze pijnbeleving.

Vermijd stress

Probeer manieren te vinden om regelmatig te ontspannen en stress te vermijden. Yoga en andere ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Verbeter je houding

Urenlang turen naar een beeldscherm? Wanneer je een verkeerde houding hebt, worden je hoofd- en nekspieren overbelast. Mogelijk gevolg: hoofdpijn.Probeer je werkplek zodanig in te richten dat je écht goed zit!

Inner Page