Skip to main content

Kiespijn

Kiespijn_banner_0

Als je ooit kiespijn hebt gehad, weet je hoeveel het je dag kan beïnvloeden. Het is lastig om je op iets anders te concentreren voor lang.

Wat is kiespijn?

Bij kies- of tandpijn kan je een kloppende pijn ervaren die zo hevig is dat werken of slapen lastig is. Als de pijn begint, kan je het nog negeren, maar niet voorlang. Gelukkig komt kiespijn niet al te vaak voor. Kies- of tandpijn is een teken van je lichaam dat er iets niet helemaal goed is met je gebit. Het is verstandig op dit teken te reageren door je tandarts te bellen.

Soorten kiespijn

Kiespijn bestaat uit veel verschillende soorten. Welke soort kiespijn je hebt, hangt af van de oorzaak. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende pijn is het verstandig je klachten te laten onderzoeken door een tandarts. Om de pijn te verlichten kan je een pijnstiller met ibuprofen innemen. Onderstaand een opsomming van een aantal soorten kiespijn.

  1. Een acute, stekende pijn. Kan komen door een (tandvlees)ontsteking.
  2. Voortdurende, zeurende kiespijn. Kan komen door tandbederf of een wortelkanaalontsteking.
  3. Pijn als je warme of koude dranken drinkt of als er koude lucht langs je gebit stroomt. Kan komen door teruggetrokken tandvlees of tanderosie.
  4. Pijn bij het kauwen. Kan komen door het aanwezig zijn van een abces of een kapotte vulling.
  5. Kiespijn door een abces. Een abces kan onder andere ontstaan na het vermijden of uitstellen van een behandeling.

Oorzaken van kiespijn

Tand- of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken van kiespijn zijn gebitsproblemen. Het kan zijn dat je cariërs hebt, dan heb je één of meerdere gaatjes. Cariërs zorgt voor kiespijn doordat het beschermlaagje van je tanden, het glazuur, is aangetast. Dit heet tanderosie. Wanneer er bacteriën bijkomen, kan er een ontsteking ontstaan. Zo een ontsteking kan soms tot in de kaakholte of het wortelkanaal doordringen. Ook een verstandskies die moeilijk doorkomt of al reeds getrokken is, kan pijnlijk zijn. In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Symptomen

  • Gevoelige tanden
  • Pijnprikkels tijdens het kauwen
  • Opgezwollen wangen
  • Opgezwollen tandvlees
  • Een abces in de nek, meestal net onder de kaaklijn
  • Een wortelontsteking, met kloppende pijn in de tand of kies die lang aanhoudt.

Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.

Herken je onderstaande belangrijke kenmerken? Dan is het verstandig een afspraak met je tandarts te maken, deze klachten gaan vaak niet vanzelf over. Advil pijnstillers kunnen je helpen de pijn of ontsteking te onderdrukken.

Tips