Skip to main content

Menstruatiepijn

Menstruatiepijnbanner_0

Eén op de 3 vrouwen kan niet normaal functioneren tijdens de menstruatie.1

Wat is menstruatiepijn?

Als het aankomt op menstruatie klachten worden maar weinig vrouwen gespaard, al is de intensiteit van de klachten bij iedereen anders. Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Somst trekt de pijn door naar de rug of de benen.

Menstruatiepijn kan betekenen dat je menstruatie zó pijnlijk is dat het je soms zelfs kan belemmeren in je dagelijks leven zoals op school of je werk. De aandoening komt veel voor bij jonge vrouwen; tussen de zestig en tachtig procent van de vrouwen tussen 12 en 24 jaar heeft last van menstruatiepijn.2 Tussen het 30ste en 35ste levensjaar nemen de menstruatieklachten vaak af. Ook na een zwangerschap kan menstruatiepijn minder intens worden. De klachten zijn heel vervelend en kunnen iedere maand weer terug komen, maar ze gaan gelukkig ook vanzelf weer over.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Iedere maand komt er een eitje vrij uit één van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken voor en tijdens de menstruatie. Over het algemeen kan deze pijn geen kwaad, maar kan hij wel hinderlijk zijn bij veel dagelijkse activiteiten.

Wat zijn de symptomen van menstruatiepijn?

De intensiteit van de klachten is bij iedereen anders. De gelukkige vrouwen onder ons ervaren helemaal geen menstruatie klachten, terwijl voor anderen de pijn erg hevig kan zijn. Menstruatiepijn herkent men aan het tijdstip van optreden: vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie. De pijn duurt enkele uren tot dagen. Symptomen zijn onder andere:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Pijnlijke borsten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Duizeligheid
  • Moeheid
  • Een opgezette buik

Over de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus begint op de 1e dag van je menstruatie. Hij eindigt 1 dag voor je opnieuw menstrueert. Een natuurlijke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar een cyclus van 25 dagen tot 35 dagen is ook heel normaal. De natuurlijke menstruele cyclus bestaat uit vier fasen:

Fase 1: De eicelrijping

In deze fase produceren de eierstokken vooral het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel rijpt. Ook zorgt het oestrogeen ervoor dat de baarmoeder zich gaat voorbereiden op de eventuele innesteling van de eicel. De baarmoeder bereidt zich voor door in de wand van de baarmoeder een extra stevige slijmlaag te vormen. De lengte van deze periode varieert bij de meeste volwassen vrouwen tussen 21 en 35 dagen. Bij jonge tieners is dit tussen de 21 en 45 dagen.

Fase 2: De eisprong (of ovulatie)

Tijdens de eisprong komt de rijpe eicel los van de eierstokken. Via de eileider daalt ze af in de baarmoeder. Daar kan ze bevrucht worden door een zaadcel. De eisprong duurt 1 tot 2 dagen, en vindt gemiddeld plaats rond de 14e dag van de cyclus. Een vrouw is vruchtbaar vanaf de eisprong tot 24 uur later. Omdat sperma een overlevingstijd heeft van 5 dagen, heb je als koppel de meeste kans op een zwangerschap op de dag van de eisprong en de 5 dagen ervoor.

Fase 3: Verdikking baarmoederslijmvlies

In deze fase maakt de baarmoeder zich klaar om de eventueel bevruchte eicel in te nestelen. Je lichaam maakt vooral het hormoon progesteron en de baarmoeder maakt extra slijmvlies aan. Wordt de eicel niet bevrucht? Dan gaat je lichaam ervoor zorgen dat je onbevruchte eicel, het baarmoederslijmvlies en ander vocht kan worden afgevoerd. Dat gebeurt door samentrekking van je baarmoeder en kan menstruatiepijn veroorzaken.

Fase 4: De menstruatie

Als de eicel bevrucht wordt, nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Daar ontwikkelt de eicel zich tot embryo en volgt een baby. Als je zwanger bent, menstrueert je niet meer. Als de eicel niet bevrucht is, stoot het lichaam het extra baarmoederslijmvlies en het onbevrucht eitje af. Dat veroorzaakt bloedverlies: de menstruatie. De menstruatie duurt ongeveer 5 dagen. Daarna begint een nieuwe vruchtbaarheidscyclus.

Tips

Helaas, bij veel vrouwen komen klachten als vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn iedere maand weer terug. Wat je er aan kunt doen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Menstruatiepijn_Blijven bewegen_0

Blijven bewegen

Uiteraard is het moeilijk om de motivatie op te brengen wanneer je krampen hebt. Maar sporten helpt echt. Als je begint te bewegen heb je kans dat de klachten afnemen.

Menstruatiepijn_Extra vitaminen & mineralen_0

Extra vitaminen & mineralen

Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen. De opname is het best als een ijzerrijke maaltijd wordt gecombineerd met vitamine C. Bijvoorbeeld een kiwi of een sinaasappel.

fiber

Eet vezels

Voor en tijdens je menstruatie maakt je lichaam meer progesteron aan. Hierdoor gaan je darmen trager werken en kun je last krijgen van verstopping. Verstopte darmen zorgen voor buikpijn, dus drink veel water en eet vezelrijk.

Menstruatiepijn_Massage

Massage

Rugpijn is een vaakvoorkomende symptoom. Laat je masseren. De wrijving zal je spieren doen ontspannen en zo neemt de menstruatiepijn af.

Menstruatiepijn_Rust en ontspanning

Rust en ontspanning

Stress veroorzaakt meer klachten tijdens de menstruatie. Rust en ontspanning kan menstruatiepijn verlichten. Ga naar yoga, maak een wandeling door het bos en relax.

Menstruatiepijn_Chocolade!

Chocolade!

Vrouwen krijgen een verbeterde pijntolerantie bij het eten van chocolade in vergelijking met hartige of neutrale voeding. Een goed moment voor een cheat day!